We know how to pack success

Circulair bekersysteem voor PET-bekers vanaf 2024 verplicht

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft recent de ‘Ministeriële regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik’ gepubliceerd. De regeling omvat de uitwerking van een aantal nieuwe maatregelen, die voortkomen uit de Europese richtlijn voor single use plastics. Deze SUP-richtlijn verplicht lidstaten om dergelijke maatregelen te nemen en daarmee de milieu-impact van wegwerpplastics te beperken. In de ministeriële regeling staan nieuwe maatregelen om het gebruik van plastic drinkbekers voor eenmalig gebruik verder te verminderen. Zo wordt per 1 januari 2024 een circulair bekersysteem op festivals en evenementen verplicht. Softcups zijn dan alleen nog toegestaan als ze hoogwaardig (cup-to-cup) worden gerecycled en voldoen aan de verplichte recyclingpercentages van 75% in 2024, oplopend tot 90% in 2027.

Consumptie ter plaatse of onderweg?

Het ministerie maakt onderscheid tussen consumptie ter plaatse en consumptie voor onderweg (incl. afhaal en bezorgen). Voor consumptie ter plaatse wordt herbruikbaar de norm, maar blijven wegwerpbekers toegestaan, mits ze ter plaatse worden ingezameld en hoogwaardig worden gerecycled. Voor consumptie van eten en drinken voor onderweg is bepaald dat plastic bekers en voedselverpakkingen niet meer gratis mogen worden verstrekt. Voor maaltijden en dranken die ter plekke worden bereid moet bovendien een herbruikbaar verpakkingsalternatief beschikbaar zijn, bijvoorbeeld een meegebrachte beker of schaal.

Verplichte melding voor evenementen vanaf 2024

Evenementen die vanaf 2024 kiezen voor een systeem met recyclebare PET drinkbekers, moeten hiervan van tevoren (termijn nog onbekend) melding maken. Het meldformulier moet worden ingediend bij de ILT, de Inspectie Leefomgeving en Transport. Naast deze melding moet er ook een administratie worden bijgehouden van de plastic drinkbekers die verstrekt en opnieuw ingezameld worden. Dit gebeurt in overleg met de afvalverwerker, die input geeft over de hoeveelheid gerecycled materiaal. De registratie van deze bekergegevens wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. De festivalorganisatie (exploitant) is verantwoordelijk voor de melding en registratie van de gegevens.

Circulair Beker systeem Bordex

PET360 bekers + 360BOX: dé perfecte combinatie

Op dit moment is PET (PET360) het enige materiaal dat hoogwaardig gerecycled kan worden tot nieuwe drinkbekers. In de transitie naar een circulaire economie levert Bordex Packaging niet alleen de PET360 bekers, maar al sinds 2021 ook een complete (recycling)service. Perfect voor kleine- en middelgrote evenementen. De minimale bestelhoeveelheid is 3 stuks, compleet met plastic binnenzak en bijbehorend communicatiemateriaal. Na afloop wordt het PET afval keuring opengehaald en verwerkt tot nieuw granulaat. Een compleet closed-loop systeem, met 0% waste! Bekijk ons aanbod op festivalcup.nl.

Vragen over PET360 bekers en/of 360BOXEN?

Bel of Ali Keskin (Key-Accountmanager Events). Telefoon: 06-29413097. Email: akeskin@bordex.nl

 

 

Downloads

Bordex Packaging werkt aan duurzame oplossingen.

Kunststof kan wél cradle-to-cradle!

Meer lezen over onze oplossingen?

Meer info