We know how to pack success

rEvent helpt bekers en verpakkingen voor 90 procent te recyclen

Vanaf 1 januari 2024 mogen festivals geen plastic bekers en voedselverpakking meer gebruiken, tenzij ze minstens 75 procent hiervan inzamelen en hoogwaardig recyclen. Om festivals te helpen op dit vlak volledig circulair te worden hebben Bordex Packaging en Conpax BV samen het nieuwe rEvent-concept opgezet, waarbij bekers en verpakkingen bijna volledig worden gerecycled en hergebruikt als grondstof.

De twee bedrijven waren onafhankelijk van elkaar en elk op zijn vakgebied al intensief bezig met het ontwikkelen van een duurzame oplossing voor festivals, waarmee die hun probleem van zwerfval enorm kunnen reduceren. Door de handen ineen te slaan ontstond een oplossing voor het Food & Beverage-deel. Het gebruik van wegwerpbekers en -voedselverpakkingen op festivals blijft ook na 1 januari 2024 namelijk mogelijk, mits ze goed worden ingezameld en gerecycled. Het minimum percentage voor die recycling loopt de komende jaren op van 75 procent in 2024 naar 90 procent in 2027.

rEvent levert festivals FSC gecertificeerde CARTON360 verpakkingen, die zijn gemaakt van 100 procent papier, karton of bagasse en PFAS vrij. De plastic PET360 bekers en shakers zijn gemaakt van 100 procent gerecycled PET. Organisatoren kunnen die tijdens het festival eenvoudig inzamelen via een van de  inzamelsystemen van rEvent. Er zijn kartonnen inzamelboxen (360Box), afvalcontainers (240 en 1100 liter), maar ook open opslagcontainers voor papier, karton, PET plastic en restafval.

Via opvallende en duidelijke instructies worden bezoekers actief meegenomen in het proces van recyclen. Uit praktijktesten die medio 2022 op verschillende locaties zijn uitgevoerd blijkt dat op deze manier 90 procent van alle plastic bekers en kartonnen verpakkingen kan worden ingezameld voor recycling.

Alle inzamelboxen en containers worden na afloop van een festival opgehaald, ingezameld in Apeldoorn, gebaald en vervolgens per truck afgeleverd bij een van de grootste PET-recyclers van Europa. Daar wordt het materiaal schoongemaakt en in kleine snippers gesneden. Deze flakes worden verwerkt tot PET360-granulaatkorrels, waar nieuwe PET360-bierbekers van worden gemaakt. De ingezamelde voedselverpakkingen worden volledig gecomposteerd. Door de combinatie van microben en warmte wordt het kartonnen afval binnen no-time omgezet naar een bodemverbeteraar. Die zorgt er onder meer voor dat de structuur van de grond in tuinen wordt verbeterd. Op deze manier worden vrijwel alle wegwerpbekers en verpakkingen hergebruikt als grondstof.

Om de impact en de mogelijke milieuwinst te kunnen vergroten onderzoeken Bordex en Conpax of rEvent uiteindelijk een onafhankelijk platform kan worden waarop andere partijen kunnen aansluiten.

Voor meer informatie: www.revent.eco

 

 

Bordex Packaging werkt aan duurzame oplossingen.

Kunststof kan wél cradle-to-cradle!

Meer lezen over onze oplossingen?

Meer info