We know how to pack success

Eenmalige plastic bekers blijven toegestaan op openbare evenementen, mits er een toeslag wordt berekend

Per 1 juli 2023 treden er nieuwe regels in werking met betrekking tot het gebruik van bekers en bakjes die plastic bevatten in de horeca en op open evenementen, zoals carnaval, braderieën en marathons. Vanaf dat moment is het verboden om nog gratis plastic bekers en bakjes voor eenmalig gebruik te verstrekken. Bezoekers moeten ook de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van een herbruikbaar alternatief met een retoursysteem. Als bezoekers zelf een eigen beker of bakje meebrengen, kan het retoursysteem achterwege worden gelaten.

Extra kosten voor wegwerpplastic

Op open evenementen waar wel eenmalige plastic bekers en bakjes worden verstrekt, moet er een extra bedrag in rekening worden gebracht aan de gebruiker. De hoogte kan naar eigen inzicht worden bepaald, maar als richtlijn worden de volgende bedragen genoemd: €0,25 per beker, €0,50 per maaltijdverpakking en €0,05 per bakje voor een eenpersoonsportie groente, fruit, yoghurt, beleg of saus. De eenmalige bekers en –voedselverpakkingen móeten zichtbaar zijn geprijsd richting de consument. Deze extra bedragen moeten apart op de rekening worden vermeld. Je mag de extra toeslag op de bekers en bakjes behouden als opbrengst. Het is echter belangrijk om te vermelden dat je hierover wel 21% btw moet afdragen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zorgt ervoor dat de regels worden nageleefd en heeft de bevoegdheid om sancties op te leggen bij overtredingen.

Op zoek naar herbruikbare oplossingen?

Bordex Packaging is koploper op het gebied van duurzame verpakkingen. We leveren onder andere herbruikbare koffiebekers, bierbekers (PP360) en herbruikbaar bestek. Het extra lichte bestek is gemaakt van 100% gerecycled roestvrij staal. De ‘Leaves-serie’ is dun en licht, maar heeft dezelfde functionaliteit en uitstraling als normaal bestek. Dit maakt het perfect geschikt voor gebruik in de horeca en op evenementen. Onze accountmanagers staan klaar om je te informeren over de mogelijkheden voor jouw bedrijf of festival.

T: +31 (0)55 5996500
E: sales@bordexpackaging.com

 

Bordex Packaging werkt aan duurzame oplossingen.

Kunststof kan wél cradle-to-cradle!

Meer lezen over onze oplossingen?

Meer info