We know how to pack success

Eenmalige plastic bekers op Evenementen in 2024: wat zijn de regels?

Dit jaar gelden er nieuwe regels voor het gebruik van eenmalige plastic PET-bekers op evenementen. Hoewel recyclebare bekers gewoon zijn toegestaan, zijn de voorwaarden wél gewijzigd. Om meer duidelijkheid te krijgen over de wettelijke regels, is de éérste vraag: is jouw evenement een open of gesloten event? Maar wanneer wordt een evenement beschouwd als openbaar en wanneer als gesloten? We leggen het graag aan je uit!

Open Evenement

Wanneer er geen fysieke omheining en/of gecontroleerde toegang is, spreken we van een open evenement. Denk hierbij aan events zoals een kermis, braderie, kerstmarkt, carnaval op straat of koningsdag. Op deze evenementen moeten bezoekers betalen voor eenmalige PET-bekers als deze van plastic zijn. Er zijn richtbedragen vastgesteld, maar daar mag je van afwijken. Als ondernemer dien je de toeslag apart te vermelden op de rekening, bijvoorbeeld als “plastic product €0,15”. Het extra geld dat je ontvangt, kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de invoering van een circulair bekersysteem, zoals rEVENT. Hiermee kun je zo’n stap vrijwel kosteloos zetten. Het is een win-win situatie waarbij je niet alleen de milieu-impact vermindert, maar ook toont dat je als ondernemer actief bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Gesloten Evenement

Gesloten evenementen, zoals muziekfestivals, popconcerten of voetbalwedstrijden in stadions, worden gekenmerkt door een fysieke omheining en/of gecontroleerde toegang. Op deze evenementen blijft het gebruik van eenmalige plastic PET-bekers ook na 1 januari toegestaan. Echter, er geldt de verplichting van een circulair systeem zoals rEVENT, waarbij bekers voor minimaal 75% worden ingezameld voor hoogwaardige recycling. Dit houdt in dat de ingezamelde bekers opnieuw worden gebruikt als verpakkingsmateriaal voor drinken (van beker naar beker). Het vereiste minimum-percentage van ingezamelde bekers stijgt jaarlijks en begint in 2024 bij 75%. Ingeleverde bekers moeten schoon zijn en vrij van blikjes, PVC, bedrukking, confetti, zand en voedselresten. Voor aanvang van een gesloten festival is de organisatie verplicht het gebruik van recyclebekers te melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Wegwerpbekers 2024 Evenementen Festivals

Mix van Open en Gesloten

Sommige evenementen hebben een hybride karakter, zoals een jaarlijks dorpsfeest met een open braderie en een afgesloten muziekfeest op een plein. De braderie is vrij toegankelijk en dus een open evenement, terwijl het muziekfeest een gesloten karakter heeft met toegangscontrole voor bezoekers.

Heb je nog vragen? Laat het ons weten!

Neem gerust contact op met Ali Keskin, Salesmanager Events.

M: +31 (0)6 29 41 30 97
E: akeskin@bordex.nl

 

Bordex Packaging werkt aan duurzame oplossingen.

Kunststof kan wél cradle-to-cradle!

Meer lezen over onze oplossingen?

Meer info