We know how to pack success

Feesten zonder afval. Met rEVENT het nieuwe normaal!

Vanaf 1 januari 2024 wordt duurzaamheid een kernvereiste voor gesloten evenementen, met nieuwe voorschriften voor het hergebruiken óf recyclen van bekers en voedselverpakkingen. Het gebruik van eenmalige recyclebare bekers en verpakkingen blijft gewoon toegestaan. Er is echter wel een belangrijke voorwaarde: minstens 75% van de items moet hoogwaardig worden gerecycled. Maar hoe kunnen organisaties deze uitdaging aangaan en wat betekent dit concreet in de praktijk?

Gesloten Evenementen

Voor gesloten evenementen zoals concerten, festivals en sportevenementen zijn eenmalige recyclebekers en verpakkingen ook de komende jaren toegestaan, mits ze deel uitmaken van een circulair systeem. Dit systeem vereist dat in 2024 minimaal 75% van de bekers en verpakkingen wordt teruggenomen voor hoogwaardige recycling (van beker naar beker). Registratie vooraf van geleverde PET-bekers en verpakkingen (in kg.) bij het ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) is daarbij vereist.

Openbare Evenementen

Openbare Events zijn evenementen zonder strikte afbakening, zoals kermissen, braderieën en marathons. Voor deze evenementen moeten bezoekers sinds 1 juli 2023 jl. een vergoeding betalen voor eenmalige recyclebare bekers en verpakkingen. Er moeten herbruikbare alternatieven aanwezig zijn en bezoekers mogen ook hun eigen bekers meenemen.

Welke keuzes heb je voor bekers?

Voor een circulair bekersysteem zijn er drie mogelijkheden:

  1. Hergebruik van hardcups (open & gesloten evenementen)
  2. Hoogwaardige recycling van PET bekers (open & gesloten evenementen)

3. Het gebruik van eenmalige bekers en -bakjes tegen betaling (open evenementen)

Voor zowel optie 1 als 2 is het essentieel dat de beker wordt ingezameld voor hergebruik en niet als restafval wordt weggegooid. Een efficiënt retoursysteem is cruciaal om het gewenste doel te bereiken (minimaal 75% recycling in 2024, oplopend naar 90% in 2027).

Kartonnen verpakkingen: ook recyclebaar!

rEVENT richt zich niet alleen op PET-bekers, maar ook op voedselverpakkingen. Dankzij het rEVENT systeem kunnen nu ook vervuilde vezelverpakkingen gerecycled worden. Deze ‘CARTON360’ producten zijn gemaakt van papier, karton of bagasse, zonder plastic of PFAS. Ze zijn FSC-gecertificeerd en voldoen aan alle EU-normen.

Product- en inzamelopties

rEVENT biedt een breed scala aan eenmalige PET-bekers en -verpakkingen, samen met doordachte inzamelsystemen die voldoen aan de huidige en toekomstige wetgeving. Deze systemen zijn gericht op het behalen van inzamelpercentages van minimaal 75% in 2024 en 90% in 2027. Of je nu een groot of klein evenement organiseert, er zijn meerdere inzameloplossingen beschikbaar, zoals kartonnen inzamelboxen en afvalcontainers van verschillende maten.

Recyclingroutes

Verzameld plastic PET-afval wordt opgehaald en naar 360hubs gebracht. Daar wordt het afval samengeperst en in volle vrachtwagens naar de PET-recyclingfabriek gebracht. Het materiaal wordt gereinigd, vermalen tot flakes en omgezet in gerecyclede PET-korrels voor de productie van nieuwe bekers. Gebruikte voedselverpakkingen worden via rEVENT-inzamelsystemen verzameld. Verontreinigde verpakkingen gaan naar een eenheid in Ridderkerk voor een optimale herwinning van grondstoffen. Composteermachines transformeren binnen 24-48 uur het afval tot nuttige bodemverbeteraar.

Communicatie

Effectieve communicatie is van cruciaal belang voor het succes van een duurzaam evenement. Duidelijke instructies voor personeel en opvallende communicatie voor bezoekers dragen bij aan een maximale recyclinginspanning. Het betrekken van bezoekers bij het recyclingproces is essentieel, en daarom biedt rEVENT inzamelboxen met instructieposters.

Handhaving

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op de nieuwe wetgeving.  rEVENT ondersteunt bedrijven en organisaties om aan de voorschriften te voldoen door middel van effectieve recyclingmethoden en systemen.

Samen opweg naar een duurzame toekomst

Dankzij rEVENT voldoen evenementen aan de recente wetgeving, verminderen ze afval en dragen ze actief bij aan een duurzame toekomst. Door baanbrekende inzamelmethoden en geavanceerde recyclingpraktijken kan de milieubelasting van evenementen aanzienlijk verminderd worden.

Bezoek rEVENT.ECO voor meer informatie over de producten, inzamelsystemen en recyclingprocessen.

Bordex Packaging werkt aan duurzame oplossingen.

Kunststof kan wél cradle-to-cradle!

Meer lezen over onze oplossingen?

Meer info